Over ongeleefde levens

door | mei 4, 2022

Ongeleefde levens

Jonge mensen. Op de avond van de tentoonstelling van hun kunsteindwerken. Ze staan wat nerveus en verwachtingsvol de genodigden op te wachten. Hun kledij secuur uitgekozen. Dit ben ik. Zo wil ik gezien worden. En dit is mijn werk, waar ik ontelbare uren over gebogen heb gezeten.  

Terwijl ik geniet van de creaties word ik in het verleden geslingerd. Mijn afstudeermoment had weinig glans. Ik haalde met de hakken over de sloot mijn middelbare diploma. Futloos en ongeïnteresseerd spartelde ik de laatste schooljaren door. Slechts twee vakken konden me boeien: plastische opvoeding en drama.

Wat als ik toen een andere richting had gekozen en kunstonderwijs had gevolgd? Wat als ik de opleiding ‘Illustrator’ zou aangevangen hebben? Hoe zou mijn leven er dan uitgezien hebben? Zou ik dan nu een beroemde kinderboekillustratrice zijn?

‘We delen ons leven met de mensen die we nooit zijn geworden,’ schrijft Adam Phillips in zijn boek ‘Het ongeleefde leven’.

En ja, ongeleefde levens hebben we allemaal. Het gaat niet alleen om de keuzes die je zelf maakte gedurende je leven tot nu toe, maar ook om de keuzes die het toeval voor je maakte. Je kunt spijt hebben dat je andere keuzes maakte. Je kunt erover fantaseren en erin blijven hangen. Wat als… 

Anne Wesseling schrijft hier het volgende over op de Happinez website:

‘Maar ermee leven, hoe doe je dat? Door te accepteren? Ja, maar ook door je er niet voor af te sluiten. Je leven is niet één film en verder niks. Het is een symfonie met één melodielijn, en als je goed luistert, hoor je de stemmen van de niet-geleefde levens op de achtergrond. Je bent de dirigent die aangeeft hoe hard of zacht ze te horen zijn. Die niet-geleefde levens horen bij je, ze vullen je aan, je wensen en verlangens, dat is wie je bent. Het is toch eigenlijk een feest: dat je maar één leven hebt, maar dat je er moeiteloos nog een paar bij kunt fantaseren. In mijn dromen ben ik… vul maar in. Dat is niet verkeerd, dat is juist mooi!’

Een van mijn ongeleefde levens wordt sinds twee jaar tot leven gewekt. Het dromen over mijn eigen boek transformeert nu in een echt boek met mijn eigen illustraties. De wegen die tot die realisatie leidden en leiden raakten allemaal die vele ongeleefde droomlevens aan.

Welke ongeleefde levens wandelen met jou mee?

Illustreren van de cover

Meer lezen

Lees je graag de nieuwste blogs?