Over mentale weerbaarheid en craftfulness

door | aug 10, 2022

Het houten sigarenkistje vol kleurrijke, vettige wascokrijtjes

Het geluid van de potloodslijper en de bijhorende potloodkrullen

De schilderskamer van mijn oma met de geur van terpentijn

De donkere kamer van mij opa – amateurfotograaf

De dikke naald en zachte wol van mijn naaiwerkje

De smeuïge rivierklei tussen mijn handen

Het tikken van mama’s breinaalden

Kinderherinneringen die samenhangen met creatieve handenarbeid. Het zelf creëren en het zien creëren. Niet om het goed te doen. Niet om er iets mee te verdienen. Niet om lof te oogsten. Gewoon voor het plezier van het creëren.

Mijn zomerlectuur zijn twee boeken over mindfulness, zelfexpressie en de heilzame werking van handenarbeid.

Auteur Arzu Tahzin van ‘Craftfulness’ schrijft het volgende over het werken met haar handen.

Wanneer ik iets maak, ben ik gefocust, doelgericht verbonden met het werk dat ik aan het scheppen ben. Daarna voel ik me opgefrist, versterkt zelfs, en altijd vol energie voor de dingen om me heen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat als ik iets aan het maken ben, ik alle andere dingen aankan die het leven van me vraagt. Mijn dagelijkse dosis handvaardigheid is mijn meditatie.’

Craftfulness, de mindfulness van het creëren. Ik kan er over meespreken. Wanneer ik niet voldoende creatiemomenten inlas, hinkt mijn mentale gezondheid achterop. Naast voldoende beweging, evenwichtige voeding, zinvolle relaties en een goede nachtrust is handenarbeid mijn mentale levenslijn. Bezig zijn met compositie en kleur, vorm en verf, steen en papier, taal en tekenpotlood geeft me een voldaan gevoel. De muizenissen maken zich uit de voeten. Het hoofd wordt helderder. De tijd vervaagt. Mindfulness in de praktijk. Eenvoudig en heilzaam. Handen en hart met elkaar verbonden.

Ik wens je van harte zo’n craftfulnessmomenten toe. Breien, schrijven, haken, knutselen, tuinieren, kleien, tekenen, schilderen, naaien, hout bewerken, decoreren … Weet je niet goed hoe eraan te beginnen?

Keer terug naar je kinderjaren en ga na waar je helemaal in op kon gaan, waar je veel en moeiteloos plezier aan beleefde. En begin eraan. Vandaag.

Meer lezen

Lees je graag de nieuwste blogs?