Schildpad Keya

door | sep 22, 2021

Schildpadden in kinderboeken

Er zijn er mij velen vooraf gegaan om een (kinder)boek te schrijven met een schildpad in de hoofdrol. ‘Kleine schildpad en de grote zee’, ‘Een schildpad was zijn schildje kwijt’, ‘De zeven geheimen van de schildpad’ en ‘De slimme schildpad’ zijn slechts een greep uit het grote aanbod. Stuk voor stuk prachtig geïllustreerde boeken. Het vermoedelijk oudste verhaal met een schildpad in de hoofdrol is ‘De haas en de schildpad’. Dat is een fabel, uit een verzameling fabels over dieren, die door de Griekse slaaf Aesopus omstreeks de 6e eeuw voor Christus zouden zijn geschreven.

Waarom een schildpad ?

Een mindful levenshouding is er eentje waarin o.a. deze eigenschappen gevormd worden.

– geduldig, nieuwsgierig en stil zijn

– rustige plek in jezelf vinden

– aandacht hebben voor de dingen en gebeurtenissen in en om je heen

– vertragen

– kunnen loslaten

– verandering omarmen

– liefdevolle vriendelijkheid beoefenen

– dankbaarheid uitspreken

Eigenschappen waarvan er enkele toegedicht kunnen worden aan de schildpad.

Keya neemt in het boek de rol van de wijze en oudere op. Ze staat de jonge, dartele en onstuimige eekhoorn Nootje bij in het avontuur dat ‘leven’ heet. Net zoals kinderen die nood hebben aan ervaren, liefdevolle en geduldige personen aan hun zijde, waarbij ze zich veilig en geborgen bij voelen. Waarbij ze zichzelf bij kunnen zijn en de boog niet altijd strak gespannen staat. Waarbij ze op subtiele wijze ingewijd worden in mindful levenslessen, die ze kunnen ontwikkelen op hun tempo. Schildpadtijd is de tijd die het kind met de begeleider neemt, om te zitten, te zijn, te verbinden met zichzelf en de ander, te genieten van het moment met al de zintuigen.

Betekenis Keya

Keya betekent ‘schildpad’ in de Sioux-taal. Dat is een taal gesproken door stammen uit South – Dakota, Noord-Amerika. Vele oorspronkelijke bewoners van Amerika spreken over hun land als het schildpadeiland. De schildpad is er de drager van de wereld. Mens en dier lopen op haar schild, bomen en planten groeien erop. Rivieren en zeeën stromen eroverheen. Ze staat symbool voor Moeder Aarde die ons leven schenkt.

Meer lezen

Lees je graag de nieuwste blogs?