Hyperfocus en verkoolde eieren

door | apr 16, 2022

Dagenlang, die penetrante geur van rook en verkoolde eieren in ons huis.

Ik kook een paar eieren om de smosbroodjes extra smaak te geven. Man en zoon zijn in hun houtkliefmodus. Een stevige lunch zal van pas komen. Even tussendoor iets in mijn praktijk/atelier halen. Mijn blik valt op een illustratie in wording. Ik heb een idee en zet me neer. De ene potloodstreep volgt op de andere. Helemaal van de wereld vertoef ik in mijn creatieve cocon. Ik hoor een alarm. Dat zal wel bij de buren zijn. Ik hoor geroep. De illustratie krijgt verder vorm. Tot mijn zoon aan de deur staat. Lichte ergernis komt op want ik word niet graag gestoord wanneer ik in de flow zit. ‘Mama, die eieren wil ik liever niet op mijn broodje!’ Op de achtergrond zie ik rook uit voordeur en ramen stromen.

Op het fornuis staat een zwartgeblakerd pannetje met op de bodem en op de kookplaat verkoolde eierresten. De schade blijft beperkt. Man en zoon hadden gelukkig op tijd iets in het snuitje. ‘Dat is niet mindful van me,’ flitst het verwijtend door mijn hoofd.

Herken jij je hier in? Lees je een goed boek, dan hoor je zelfs je naam niet roepen. In een (creatieve) bezigheid of taak ga je zodanig op dat de rest naar de achtergrond verdwijnt. Het eiervoorval heeft mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Wat opzoekwerk leert me dat dit fenomeen een naam heeft: hyperfocus. Het is een intense vorm van (mentale) concentratie waarover je geen controle hebt.  De voordelen? Je hebt een hoge betrokkenheid bij een project/bezigheid. Je bent productief en ziet vooruitgang. Je beleefd er plezier aan en bent in de flow.                                                                                                         De nadelen? Je verliest het besef van tijd en wordt ongevoelig voor prikkels van buitenaf. Je negeert de signalen van je lijf dat aangeeft: tijd om te eten, drinken, bewegen en plassen. Je raakt geïrriteerd wanneer je gestoord wordt. De overgang naar een andere activiteit is moeilijk, alsof je in trance bent.                                             

Deze toestand put me vaak uit. Omdat ik niet op tijd voor mezelf zorg en er stress ontstaat omdat bv. de planning in het honderd loopt. Wat te doen?

Tips om met hyperfocus om te gaan volgens www.wij-leren.nl

  • Schrijf op bij welke bezigheden je tot hyperfocus komt: a) taken waarbij hyperfocus wenselijk is en b) taken waarbij hyperfocus juist niet wenselijk is.
  • Plan de taken van type a) ruim in.
  • Limiteer de tijd die beschikbaar is voor taken van type b).
  • Zet een wekker om je zo nodig los te maken van de taak waarmee je bezig bent.

Weer een schildpadstap gezet in een bewuster en meer mindful leven. Zet jij mee die stap?

Meer lezen

Lees je graag de nieuwste blogs?